Kuidas valida lapsele rattatooli?

(*Teksti kopeerimine on lubatud vaid korrektse viitega originaalartiklile.)

Kõigepealt tee kindlaks kas sinu jalgratas on sobilik lastetooli paigaldamiseks.

Lapsevanema üks peamine tingimus ja soov on, et jalgrattatoolil oleks korralik ja turvaline kinnitus. Mitte kõik jalgrattad ei sobi kokku rattatooliga ja on ka neid jalgrattaid, mis sobivad kokku ainult teatud tüüpi istmetega või brändidega. Kõige mitmekülgsemad on tavalised linnajalgrattad või hübriidid. Samas spetsiaalsed maantee ja maastiku jalgrattad ei ole soovitatavad. Enne rattatooli ostmist on soovitav uurida kas teie jalgratas sobib teie valitud jalgrattatooliga.

Järgmiseks on oluline, millist tüüpi kinnitusega rattatooli valite.

Võimalusi on kolm.

1)     Ette juhtrauale kinnitatav lastetool. Lastele sobilik vanuses 9 kuud* kuni 3 aastat (kaal kuni 15 kg). *Alla 1-aastaste laste puhul konsulteerige lastearstiga. Võimaldab olla lapsele lähedal ning teda paremini jälgida. Võib piirata täiskasvanud ratturi liikumisruumi. Tihti mõõtmetelt väiksemad ja ei pruugi pakkuda lapsele nii palju tuge kui suuremad seljatagused toolid. Paigaldus võib olla keerulisem kui tagumistel rattatoolidel.

2)     Tagumisele pakiraamile kinnitatav lastetool. Lastele sobilik vanuses 9 kuud* kuni 6 aastat (kaal kuni 22 kg). *Alla 1-aastaste laste puhul konsulteerige lastearstiga. Laps võib tunda rohkem põrutust, olenevalt vedrustusest. Sobilik vanematele ja pikematele lastele. Laps ei ole vaateväljas, omavahelised vestlused keerulisemad. Pakiraamile kinnitatava tooli puhul tuleb kindlasti silmas pidada seda, et lisaks tooli kaalupiirangule on ka pakiraamil endal kaalupiirang.

3)     Taha raamile/sadulapostile paigaldatav lasteiste. Lastele sobilik vanuses 9 kuud* kuni 6 aastat (kaal kuni 22 kg). *Alla 1-aastaste laste puhul konsulteerige lastearstiga. Põrutuskindlam, kuid raskuse korral võib käia vastu tagumist ratast. Sobilik vanematele ja pikematele lastele. Laps ei ole vaateväljas, omavahelised vestlused keerulisemad.

Seejärel tee kindlaks ega jalgrattal ei ole soovitud kinnitusega jalgrattatooli paigaldamiseks takistusi.

1)    Juhtrauale kinnitatava lastetooli juures tuleks arvestada, et lenkstangi ja sadula vahele jääks piisavalt ruumi nii lapse tooli kui ka vanema põlvede jaoks. Oluline on ka juhtraua tüüp, rattatooli jaoks on kindlasti parem püstisem sõiduasend.

2)    Tagumisele pakiraamile kinnitatava lastetooli juures tuleks arvestada, et pakiraam ei kuulu komplekti ning see tuleb endal vajadusel osta. Samuti tuleb veenduda, et jalgrattale on võimalik pakiraami paigaldada. Kui jalgrattal on ketaspidur, on vajalik osta ketaspiduriga rattale sobiv pakiraam. Turvalisuse huvides arvestada pakiraami kaalupiiranguga.

3)    Taha raamile/sadulapostile paigaldatava lasteistme juures tuleks arvestada jalgratta kaablite asukoha ja kinnitusega, et need ei segaks rattatooli paigaldust. Jalgratta sadul ei tohiks olla raamile liiga lähedal, mis segaks rattatooli kinnituse paigaldamist.

Nüüd, kui on teada, et teie jalgratas on lapse jalgratta istmega kokkusobiv, saate otsida meelepärase lastetooli, arvestades järgmiste valikuvõimalustega:

1) Kinnitusviis jalgrattale (eespool kirjeldatud)

2) Lapse vanus ja suurus (eespool kirjeldatud)

3) Õlarihmade disain. Kuigi kõigil rattatoolidel on õlarihmad, on nende disain ja funktsionaalsus väga erinevad. Optimaalse ohutuse tagamiseks peaksid õlarihmad jääma kindlalt lapse õlgadele. Õlarihmad võiksid olla reguleeritavad.

4) Lamamisfunktsioon. Lapsed magavad tihti rattasõidu ajal. Reguleeritava seljatoega rattatool aitab toetada lapse kaela magamise ajal ning pakub mugavat ja ohutumat und rattasõidu ajal. Lamamisfunktsiooniga rattatool ei sobi kasutamiseks ette kinnitavale lastetoolile, kuna ratta juhtimiseks ei jääks piisavalt ruumi.

5) Istme kuju. Kõrgem seljatugi tagab oluliselt parema mugavuse. Kiivritaskud seljatoes takistavad lapse pea istmelt ettepoole surumist, muutes sõidu ja kiivri kandmise palju mugavamaks. Küljetoed kaitsevad lapse käsi, kui jalgratas toetub vastu seina ning on ka täiendavateks turvaelementideks.

6) Vedrustus. Vaid osal taha paigaldavatel rattatoolidel. Aitab pehmendada sõidu ajal tekkivat põrutust.

7) Reguleeritavad jalatoed. Aitavad korralikult toetada lapse jalgu ning muuta rattasõidu ohutumaks.

8) Kasutusmugavus. Rattatooli kinnitus võiks olla võimalikult mugav ja turvaline. Samuti tasub eelnevalt uurida, kas on võimalik osta ka lisakinnitus, kui peres on mitu jalgratast, et oleks lihtne vajadusel rattatool ümber tõsta.

 

Jalgrattapood.ee

21.03.2019